Je bent vast bekend met het begrip zero waste en hoe belangrijk het is om onze afvalberg te verkleinen. Een goede manier om hier aan bij te dragen is door in je eigen keuken zero waste in te voeren. In dit artikel zetten we enkele stappen voor je op een rij.
Stap 1: Inventariseer je afval
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je weggooit. Maak een lijst van de producten die je gebruikt en waar het verpakkingsmateriaal van gemaakt is. Bijvoorbeeld plastic, papier, glas of aluminium. Hierdoor krijg je een beter beeld van waar je op moet letten.
Stap 2: Vermijd wegwerpproducten
Als je weet waar je op moet letten, kun je gericht verpakkingsvrije producten kopen. Bijvoorbeeld door groenten en fruit zonder verpakking te kopen of door producten te kopen in glazen potten in plaats van plastic zakken. Ook kun je bijvoorbeeld stoffen zakken gebruiken in plaats van plastic tassen.
Stap 3: Investeer in duurzame producten
Investeer in producten die je vaker kunt gebruiken en die langer meegaan, zoals een goede waterfles, lunchbox of herbruikbare boodschappentas. Hierdoor verminder je je afval en bespaar je op de lange termijn geld.
Stap 4: Maak gebruik van lokale winkels
Door lokale winkels te bezoeken, verminder je de uitstoot van CO2 door transport. Daarnaast kun je hier vaak producten kopen zonder verpakking en kun je producten kopen in bulk, waardoor je minder verpakkingsafval produceert.
Stap 5: Gebruik restproducten
Restjes kun je op allerlei manieren opnieuw gebruiken. Denk aan soep maken van restjes groenten, restjes fruit gebruiken voor smoothies of restjes brood voor croutons. Hierdoor verminder je het aantal producten dat je weggooit en bespaar je op de lange termijn geld.
Stap 6: Start met composteren
Composteren is een geweldige manier om restjes te verwerken en om te zorgen dat deze op een natuurlijke manier afbreken. Hierdoor produceer je minder afval en kun je je eigen tuin verrijken.
Stap 7: Inspiratie opdoen
Inspiratie is belangrijk om te blijven volhouden. Zoek online naar verhalen en tips van andere mensendie ook op weg zijn naar een zero waste keuken. Er zijn veel blogs, boeken en communities die vol staan met ideeën en oplossingen. Doe ook inspiratie op door bezoeken aan lokale markten en boerderijwinkels waar je verpakkingsvrije producten kunt kopen.